Aty's blog: Een regisseur heeft een script nodig

Opeens was ik regisseur. Collega’s hadden me zien spelen in een voorstelling van een amateurtoneelvereniging. Dat wilden ze ook! In ons bedrijf! En jij gaat regisseren!

Mijn toneelcarrière was nog redelijk pril en ik vond het heel leuk om van tekst een ‘personage’ te maken. Maar zelf regisseren is wel iets heel anders dan spelen.
De druk van collega’s was echter groot en ik ging overstag.

Van de eerste voorstelling waarin ik speelde, had ik nog het script, met daarin ook de mise-en-scene (waar moet je staan en waar ga je op/af) en de regie-aanwijzingen (je kijkt verbaasd om je heen). Er waren foto’s van de voorstelling als inspiratie voor decor en kostuums. Met al die hulpmiddelen durfde ik het aan: mijn eerste toneelregie.

Er was een collega die de productie voor zijn rekening nam: hij regelde een (klein) theater, mensen die voor het decor, techniek en kostuums wilden zorgen, een souffleur, de publiciteit en de catering bij de repetities.
En hij bemoedigde mij.
Een half jaar later speelden we drie avonden voor enthousiast publiek.

De herinnering aan dat regiedebuut kwam boven toen ik begin juni bij de IZO Denktank meedeed aan een workshop ‘Regie op informatie door mantelzorgers’.
We hadden ’s morgens verhalen gehoord van mensen van wie de partner werd geconfronteerd met een diagnose ‘dementie’ of ‘kanker’. Lamgeslagen waren ze, verdrietig, ontregeld.
Allesbehalve in staat om regie te voeren. Waar moet je beginnen?

“Een regisseur heeft een script nodig,” schoot het door me heen. Een script dat je niet tot op de letter hoeft te volgen, maar dat je wel houvast geeft: welke stappen je moet zetten, bij welke instanties je moet zijn, graag ook een assistent die opschrijft wat je hebt afgesproken.

Natuurlijk is ieder mens uniek, maar de toestand waarin je terecht komt als jij of een naaste een diagnose krijgt van een ernstige ziekte kan iedereen zich voorstellen en de behoefte aan een ‘wegwijzer’ ook.
Iemand naast de arts die je de diagnose vertelt, zou al heel wat zijn.
Iemand die begrijpt hoe je je voelt en kan overzien wat je te wachten staat.
Die zegt: “Ga naar huis, jank, raas en tier. Morgen praten we verder.”
En dan op je stoep staat met een script, waarmee je gaandeweg je rol als regisseur kunt spelen.