Aty's blog: Reisgids

Het was een VWS-Dwarsdenkersbijeenkomst en het had een OPaZ-bijeenkomst kunnen zijn: mensen uit alle hoeken en gaten van Zorg & Ondersteuning die praten over een mooi onderwerp, in dit geval ‘Tussen formele en informele zorg’. Het ging over mantelzorgers en hoe die laveren tussen liefde en zorg voor partner/kind/ouder en ‘het stelsel’.

Er was een presentatie over Mantelkring, een organisatie die vooral is gericht op het welzijn van mantelzorgers. Een enkeling reageerde een beetje ‘dwars’: mantelzorgers zijn niet zielig. Nee, zei de initiatiefneemster van Mantelkring, maar mantelzorgers hebben wel behoefte aan aandacht en ontspanning.

Er was een ontroerende presentatie van Natasja, moeder van Sven, 16 jaar en autistisch. Zij wist via de toenmalige wethouder het een en ander voor elkaar te krijgen om de zorg voor haar zoon wat te vergemakkelijken. Helaas waren er dwarsliggers in de gemeente, die, zodra de wethouder was vertrokken, de maatregelingen weer introkken. “Hij gunde het jou, maar wij houden ons aan de regels”.

En tenslotte was er een presentatie over OZO Verbindzorg dat patiënt, familie, huisarts, zorgverleners en andere belanghebbenden digitaal met elkaar verbindt. Iedereen weet wat er is afgesproken en geregeld. Een persoonlijke communicatieomgeving, als het ware. Daar was weinig dwars aan te denken. Een mooi concept, dat een eigentijdse (en veel bredere) vervanging is van ‘het schriftje’ dat op veel keukentafels ligt.

Na afloop van de bijeenkomst kregen we een boekje mee: Reisgids Mantelzorg. Wegwijs in de wereld van de zorg voor ouderen. Mooi gemaakt, met nuttige informatie in de vorm van routes, bijvoorbeeld 'Stap-voor-stap achteruit'. Fijn, zo’n papieren boekje, naast alle ook nuttige digitale informatiebronnen.