Initiatieven gezocht voor actieonderzoek in de regio

Na twee succesvolle landelijke versies van de verkorte opleiding tot actieonderzoeker, gaat OPaZ nu de regio in om regionale oplossingen voor complexe zorgvragen uit te diepen. Uiteraard om hier gezamenlijk van te leren, de regionale oplossingen een stap verder te helpen én landelijke aandacht en verdere uitrol van de oplossingen te genereren. We zijn daarvoor op zoek naar mensen en organisaties die het nét een beetje anders doen.

  Wat voor initiatieven kunnen zich aanmelden?

  • We zijn op zoek naar initiatieven, experimenten, innovatieve samenwerkingen et cetera. Mensen of organisaties die het nét een beetje anders doen als het gaat om complexe zorgvragen.
  • Wij willen ook van de initiatieven leren: wat zijn succesfactoren binnen een initiatief en hoe kunnen we die vertalen naar andere experimenten?
  • De initiatieven zijn al vergevorderd in ideevorming en voorbereiding. Ze starten uiterlijk september 2019 en lopen tot minimaal zomer 2020 door. Het initiatief hoeft geen pilot te zijn, het kan ook gaan om vernieuwing in vaste werkwijzen.
  • Ongeveer vijf directbetrokkenen (van verschillende organisaties en/of ervaringsdeskundigen) willen actief deelnemen aan het actieonderzoek. Zij leren zich op te stellen als actieonderzoekers: mensen die een nieuwe werkwijze ontwerpen, direct in de praktijk toepassen, er samen op reflecteren en de werkwijze zo nodig aanpassen. Dat gebeurt zowel regionaal als landelijk in een aantal landelijke kennissessies.

  Wat doet OPaZ?

  • We spelen een rol in actieonderzoek binnen het initiatief: wat zijn succesfactoren, waar zitten belemmeringen en hoe kunnen we dit met elkaar oppakken en het initiatief een stap verder brengen?
  • Ervaren actieonderzoekers leiden een vaste groep, direct en intensief bij het initiatief betrokken professionals gedurende een jaar op tot actieonderzoeker door middel van opleiding en coaching ‘on the job’.

  Interesse of meer informatie?

  Neem contact op met Jasper Muskiet (j.muskiet@minvws.nl). Aanmelden kan t/m vrijdag 10 mei.